14.10.01


Het raadsel van de verdwenen boekjes

In 1942 verdwenen vier notitieboekjes van de Amerikaanse dichter Walt Whitman op raadselachtige wijze uit de Library of Congress.
In 1995 werden ze terugbezorgd.
Elke pagina van de vier boekjes is hier te bekijken:
Whitman Collection Notebook Home Page

Wilt u het totale liberalisme?

Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer (de PvdA voorop) is van mening dat de ANWB haar monopoliepositie dient op te geven. Bewegwijzering, praatpalen en wegenwacht - het zijn diensten die aan de vrije marktwerking dienen te worden blootgesteld.
Waarom zou de A1 niet Weg naar het Oosten mogen heten? Waarom kunnen er geen Top Tienpalen worden neergezet die muziek doen klinken tijdens het wachten op de Auto-ambulance?

Wordt het niet hoog tijd dat ook de overheid de vrije markt op gaat?
Waarom is er slechts één Tweede Kamer?
Waarom mogen we niet kiezen voor een verlichte dictator die slechts één punt op zijn/haar programma heeft:
Een Einde Maken Aan Alle Flauwekul?

Het einde van de televisiegeschiedenis

TV-kijkers naar de uitreiking van de Gouden Televizierring, kozen Swiebertje als beste programma uit de geschiedenis van de Nederlandse televisie.
Een keuze waar we het van harte mee eens zijn. Nederlandser kan het niet. (Stel je voor dat All in the family was verkozen!)

De avonturen van Swiebertje speelden zich af in een tijd toen de televisie nog niet bestond. Het publiek in 2001 heeft aangegeven het liefst te leven in het televisieloze tijdperk.

Na vijftig jaar is er in wezen dus niets veranderd.
Op een kleinigheid na: in de kamer van de burgemeester staat een tv-toestel, in de keuken werpt Saartje tussen het aardappelschillen door een blik op haar eigen toestel, Bromsnor heeft thuis en op het politiebureau televisie en in zijn kamertje van het bejaardenhuis ligt Swiebertje op de bank naar de televisie te kijken.

De conclusie na vijftig jaar Nederlandse televisie: er zijn heel veel televisietoestellen verkocht.

13.10.01


De biologische wapens zijn al zo lang onder ons

De zakjes poeder die afgelopen donderdag bij de Amerikaanse ambassade werden bezorgd, bevatten geen ziekmakende bacteriën. Verder onderzoek is door Justitie gestaakt - er is geen strafbaar feit gepleegd. Much ado about nothing.

Ondertussen hebben de bacteriën die de Nederlandse burger al sinds jaar en dag bedreigen nieuwe slachtoffers gemaakt.
In Zwolle zijn drie bejaarden overleden na het het eten van besmet kippenvlees. Oorzaak: een salmonella-aanslag.
Welke kippenterreurbeweging zit hier achter?

Bekend is dat de onvrede onder de miljoenenpopulatie van onze legbatterijen groeit. Kippen die onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven, zijn ontvankelijk voor radicale ideeën. Sinds jaren probeert de BVD greep te krijgen op de revolutionaire hervormingsbeweging, die onder de kippen is ontstaan. Zonder succes.

Met name in de streek rond Barneveld heeft de terreurbeweginbg MensIkHebJe grote aanhang gekregen. Duizenden radicale kippen hebben zichzelf met salmonella besmet en staan klaar om door te dringen op de Nederlandse eettafels.

Wat doet onze regering?
Sinds augustus moet op rauwe en bevroren kip een waarschuwingssticker zijn geplakt.
Hoeveel doden moeten er vallen voor men tot het inzicht komt dat een stickertje ter bestrijding van de salmonellaterreur verre van afdoende is?

En hoe staat het met onze Nationale Oorlog tegen Legionella?
In 1999 vielen in Bovenkarspel 32 slachtoffers, omdat water uit een fontein was besmet met deze gevreesde bacterie.
Er werden wettelijke maatregelen afgekondigd. Aanstaande maandag verloopt de deadline, waarop 6000 risicolopende instellingen - café's, restaurants, hotels, kantoren, zwembaden, ziekenhuizen - afdoende maatregelen moeten hebben genomen. Het ziet er naar uit dat wellicht een kwart niet klaar is.
Worden de in gebreke blijvende openbare gelegenheden overmorgen gesloten?

Sterker dringt de vraag naar de oorzaak van de legionella-aanslagen. Welke terreurbeweging vegiftigt ons water? Een plausibele verklaring hebben wij nog niet mogen vernemen.
Het lijkt erop dat de autoriteiten met de recente, loze berichten over vermeend miltvuur, de aandacht proberen af te leiden van de veel grotere gevaren die ons bedreigen.
Wie gooit de knuppels in het hoenderhok en in het water?

Prettig weekend!

12.10.01


Oorlogshumor

get your war on

Ondertussen elders in het universum

De storm die het poeder tientallen kilometers deed opwaaien.

Global Dust Storm

In het puin van het Pentagon werd een ongeschonden Bijbel gevonden

Een collectie uit de geruchtenstroom, die na 11 september de ronde doet. Verdeeld in vier categoriën: waar - niet waar - misschien waar - niet te verifiëren.

Urban Legends Reference Pages: Rumors of War

Laden in Nederland

Bij de BVD zijn diverse meldingen binnengekomen die eensluidend aangeven dat de gevreesde terroristenleider Osama bin Laden zich op Nederlands grondgebied bevindt.

Drie Hagenaars zijn er van overtuigd Bin Laden op de tramhalte van lijn 3 aan de Appelstraat te hebben zien staan.
Een van de getuigen is Laden nog gevolgd, toen deze de Hyacinthweg insloeg en vervolgens hard rennend in de Bosjes van Pex verdween.

Een kwartier later werd Bin Laden gesignaleerd op de Grote Markt van Culemborg, waar hij bij een een groentenkraam vermoedelijk een krop sla en een pond tomaten heeft gekocht.

De Rijksrecherche heeft enkele verkeersborden in de nabijheid van grote gebouwen in de gemeente Rotterdam in beslag genomen.
Bestudeerd wordt of de tekst Uitsluitend laden en lossen tussen 10.00-15.00 uur mogelijk geheime boodschappen bevat, bestemd voor terroristen in de regio.

11.10.01


Nonchalant blijven

Wij moeten onszelf tot kalmte manen. Rustig blijven.
Ontvangt u een pakketje poeder over de post, niet meteen denken dat het een biologische aanslag betreft. U krijgt toch wel vaker een pakketje poeder? Waarom zou het nu ineens miltvuur bevatten?

Het beste middel tot het uitbannen van onnodige onrust, is gewoon te blijven doen wat u altijd doet. Doen wij ook. Wij blijven ons gewoon bezig houden met de kleinste pietluttigheden in onze samenleving.

En daartoe bellen wij even met Rob Oudkerk, het bekende PvdA-Tweede Kamerlid.
Meneer Oudkerk, gefeliciteerd met uw haar.
- Wat zegt u?

- O, u weet het nog niet? De IBGC, de International Board of Gentlemen Coiffeurs, heeft vanavond in Oslo besloten u de prijs te geven voor het Best Verzorgde Nonchalantste Kapsel van de Wereld.
- O, wat leuk! Wat verschrikkelijk leuk!

- Toeval wil, dat u vanavond op de televisie was, in NCRV's Rondom Tien, dus we hebben nog 's goed van uw kapsel kunnen genieten. Petje af!
- Ja, vindt u het mooi?

- Schitterend! Het kost u dagelijks veel tijd?
- En geld. De coiffure is zo ingewikkeld geworden, dat kan ik niet meer alleen af. Die rol op mijn voorhoofd, die kwasi-uitgezakte, nonchalante kuif, kost driekwartier. Voor ik naar Den Haag vertrek zijn drie kappers een paar uur bezig.

- Het ziet eruit of u zo uit bed bent gestapt.
- Dank u. Ja, het is hard werken. Ik heb de lijn bedacht na een uitzending van The Naked Chef, die tv-kok. Die maakt de nonchalantste salades door de groenten met zijn handen te husselen. Iets dergelijks vindt op mijn hoofd plaats. Er komt geen kam aan te pas. Zes kappershanden, plus de mijne.

- Een achthandig kapsel... formidabel! Hoe krijgt u die erotiserende glans in het haar?
- Een zelfgemaakte gel. Er gaat een pondspot per dag doorheen. Mayonaise gaat erin, handcrème, neutraal leervet... meer mag ik er niet over kwijt.

- Meneer Oudkerk, nogmaals gefeliciteerd met de prijs, wat gaat u met het geld doen, die ruim twee miljoen gulden?
- Dat gaat allemaal naar de zorg. Met name naar de haarverzorging. Als mensen in de zorg met goed verzorgd haar rondlopen, gaat daar een positieve, ja, zelfs genezende werking van uit.
Krijgt een patiënt een dokter met goed verzorgd, nonchalant haar aan het bed, dan zie je zijn toestand aanzienlijk verbeteren.
Hij neemt zijn ziekte wat nonchalanter op.

- Wij nemen zelfs de toestand in de wereld wat minder somber op. Dankzij uw haar! Dank u wel.

Amerikaanse ernst

Vandaag een maand geleden...
Het Goed Bedoelde Grote Pompoenen Monument.

"Giant Pumpkin Carvings....and Squash Too"

Hollandse humor

Jokes about the terrorist attacks have started in the Netherlands.
Do the Dutch have a sick sense of humour or just a great capacity to put things in perspective?

Lees de visie van psycholoog S. Doosje van de Universiteit van Utrecht op een site voor Engels sprekende expats.

(Zou NOVA professor Doosje eens willen uitnodigen als deskundige?)

Expatica.com - News & community for expatriates in the Netherlands

Duif op Muiderpoort

Er ligt een broodkorst op het perron, een duif treedt aan om hem soldaat te maken.
Pikken, korst valt uit snavel, weer pikken, korst valt, gedribbel, pikken, trein stopt, golf reizigers verjaagt duif, komt terug, pikken, korst valt.

Wat is het ineens tragisch duidelijk dat een duif geen voorpootjes heeft! De vleugels zitten hulpeloos op de rug gebonden.
Hoe fijn zou het zijn als de vogel met twee pootjes de korst kon vasthouden en hij hem in zijn geheel en op zijn gemak kon uitknabbelen.

Een vogel is met zijn vleugels toch al goed af, met voorpootjes erbij wordt het een ideaal beest!

Hier: heb ik 's een idee voor een uitvinding waar grote delen van de schepping blij mee zouden zijn, weet ik niet waar ik octrooi kan aanvragen. Moet je toch op zijn minst met een proefmodel op de proppen komen. En ik ga niet aan een laboratorium vragen of ze voor mij de pootjes van een eekhoorn op de borst van een duif willen monteren.


Pikant voor Nederland

Zal Sharon naar Den Haag worden gevlogen?

Bericht op het Islam Web

10.10.01

10.10.10
Nog negen jaartjes wachten.

Emotional Security

Het was een kleine advertentie die onze nieuwgierigheid wekte.

Legt er elke avond een terrorist onder uw bed?
Last van angst en beven in deze gestreste tijden?
Laat u door ons bureau deskundig beveiligen tussen uw oren.
Emotional Security BV - tel: 070-...... (3 euro p/m)


- Met EmoSecurity, Fred van Wissen spreekt u mee.
- Met Bieslog. Meneer Van Wissen, wat is Emotional Security?
- Goeie vraag. Nou, dat is dat wij ervoor kennen zorgen dat u uw eigen tiptop veilig ken voelen.

- Waar moet ik aan denken? Inbraakbeveiliging? Detectoren? Deurcontrole?
- Nee, dat hebben wij jarenlang gedaan: het verzorgen van uw hang- en sluitwerk, maar wij merkten dat onze klanten toch bang bleven, al zaten er joekels van sloten op hun stalen buitendeuren.

- Gevoelsmatig bleef men bang?
- Goeie vraag. Wij hebben klanten gehad, die reden in een kogelvrije Mercedes, die hadden een bodyguard voor dag en nacht en toch knepen zij hun eigen als een ouwe dief.

- Zij hadden een onveilig gevoel.
- U zegt 't. Veiligheid is een kwestie van gevoel. En nou helemaal met die oorlog: het gevaar loert overal. Je buurman ken bij wijze van spreken het in z'n kop halen z'n eigen met een bom op te blazen. Bij elk geronk van een vliegtuig kijken de mensen met angst in d'r lijf naar boven. Er zit veel tussen je oren, ook je veiligheid dus.

- Wat doet u daaraan?
- Goeie vraag. U ken u inschrijven op onze cursus en in vijf avonden helpen wij u van uw onveilige gevoel af.

- Hoe?
- Zo! Of dat een goeie vraag is! Door onze klanten doodsbang te maken!
Je moet er doorheen, door die angst en na afloop ben je nergens meer bang voor. Laat dat maar aan onze vakmensen over. Dat zijn allemaal gewezen uitsmijters en bodyguards - nou, als je die klerekasten alleen al zíet, schrik je je eigen de pleuris. En helemaal als ze hun eigen gaan verkleden met tulbanden op en baarden aan.
Dan gaat 't licht uit, in het hartstikke donker gaan de cursusleiders schreeuwen in het zogenaamde Arabisch, ze delen af en toe een tikkie uit, d'r is ineens rook en vieze stank... nou, je heb er cursisten bij, die het dun door de broek loopt.
Geeft niks, je ken je na afloop doesen en aan de bar drink'ie nog een vruchtesappie en ken je d'r weer tegen.

- Is het kostbaar, Emotional Security?
- De beste vraag tot nu toe! Het is een onderdeel van de cursus. Aan het eind krijgt men de rekening en dat is schrikken geblazen!
Maar iedereen betaalt, ook al gaat dat onder zogenaamde dwang. Daar ken men dan heel goed tegen.
Van onze klanten horen we nooit meer iets. Bewijs dat wij ons werk goed gedaan hebben, niet dan?


Raadsel opgelost!

De mecenas die er voor heeft gezorgd dat Bieslog reclamevrij is geworden (lees Beetje jarig hieronder), heeft zich gemeld.

Zijn beweegredenen zijn te vinden bij keeskist in het bericht van 7 oktober.

Dank je, Richard van keeskist. Een mooi gebaar!

Polonaise aan ons lijf?

Willen we het weten?
Of laten we ons niet opnaaien.
Kijk maar wat je doet.

Alles over Anthrax

9.10.01


O, Marietje, de rozen zullen bloehoeien...

Als je de vorige link hebt opengeklikt, zul je niet gauw in vrolijk gezang uitbarsten.
Toch kun je vandaag last krijgen van een liedje 'dat je maar niet uit je kop krijgt'. Het zeurt de hele dag maar door.
Het verschijnsel is uiteraard wetenschappelijk bestudeerd. En ja hoor er is een syndroom voor gereserveerd:
het Stuck Tune Syndrome.

Mooi artikel:
The Science Behind the Song Stuck in Your Head

Beetje jarig

Vandaag is Bieslog drie maanden geworden. Dank u!

(Met de Archieven komt het definitief niet meer goed. Vanmorgen vroeg ('als Amerika nog slaapt') heb ik de gehele rol even on line gezet om 'm vast te kunnen leggen, daarna teruggezet naar 30 dagen.
Tot mijn verbazing zie ik dat de reclamebanner bovenaan deze pagina is verdwenen. De 12 dollar die ik aan host Blogger zou moeten betalen om gedurende een jaar reclamevrij te worden, heb ik niet betaald. Heeft Bieslog een anonieme mecenas?)

Chriet ziet het niet (meer zitten?)

Eerder vroeg ik me hier af waar Chriet Titulaer gebleven was. Gisteren dook hij op in het Algemeen Dagblad in een tweegesprek met Reinout Oerlemans (artikel helaas niet on line).
De grote wegbereider van de Electronische Toekomst - als hij terugkwam uit Japan had hij voor vijf uitzendingen hebbedingetjes mee gezeuld - is tamelijk somber geworden.

Fragment:
Chriet: Ik heb ISDN.
Reinout: Geen ASDL? Dat is alweer een waanzinnige verbetering.
Chriet: Er moet nog iets beters komen.
Reinout: Het is een kwestie van tijd tot er breedband komt.
Chriet: Een kwestie van hoeveel tijd?
Reinout: Drie jaar.
Chriet: Ik heb in mijn leven al heel vaak 'drie jaar' geroepen en het is altijd veel langer geworden. Breedband komt er niet in Nederland. Het is een politiek spel. De techniek is er, maar de politiek ruziet. ()
Het gaat zo langzaam. Ik trap er ook steeds weer in, verwacht dat het sneller gaat. Rond de UMTS-veilingen heb ik dus aandelen KPN gekocht.
() Internet is handig om telefoonnummers op te zoeken.

Je doet maar!

Vanavond lees ik drie stukjes uit dit Log live voor op de radio,
in het VPRO-programma Music Hall, tussen 22.00 en 23.00 uur. Radio 747, AM.

Baantje

Meneer Bovenkerk humde een liedje van genoegen. Wat had hij toch een leuk baantje! Ja, het leukste was nog, dat hij het zelf had verzonnen.

Elke ochtend verliet hij om kwart voor acht het Huis, kuierde op zijn gemak naar het station en, nadat hij de buit binnen had, dronk hij temidden der haastige ochtendreizigers een bekertje koffie op het eerste perron.
Jarenlang had hij op dit tijdstip zelf op de trein staan wachten, zijn aktetas in de rechterhand met daarin het zakje met de bammen en de dagelijkse appel, op weg naar zijn kantoor in de stad B.
Vijftien jaar geleden was hij gepensioneerd, maar nu, met dit zelf gecreëerde baantje, was het net of hij er weer een beetje bij hoorde.

Met de stapel drukwerk onder de arm, begon hij aan zijn ronde langs de deuren op de eerste etage van Huize De Grindberg. Mevrouw Van den Berg was de eerste klant.
'Goedemorgen, hier is de Gratisman! Alstublieft!' en hij drukte de twee krantjes in de uitgestoken hand die uit de deurkier stak. Mevrouw Van den Berg was zeker nog in peignoir.

Op nummer 34 woonde net zo'n vroege vogel als hij. De deur zwaaide al open voor hij had aangebeld en een stralende meneer Leupler nodigde hem op een kopje koffie.
'Nee, dank u', zei meneer Bovenkerk, 'ik heb mijn eerste bakje al op. En bovendien: ik heb mijn wijk nog niet gelopen! Bedankt, hoor!'

Na een klein half uur was hij 'los' en ging hij naar zijn appartement om in de grote stoel voor het raam aan het lezen van zijn eigen exemplaren te beginnen.

Een half jaar geleden, toen hij 's met de trein naar zijn dochter vrijreisde, was hij op het idee gekomen. In de stationshal kreeg hij twee kranten in de hand gedrukt. Zomaar gratis en voor niks. Onderweg had hij erin gelezen en dat was best bevallen. Kleine berichtjes, zonder flauwekul, handzaam formaatje en alles stond erin. Je was na lezing volledig geïnformeerd over het wereldnieuws.

Toen hij de volgende dag de kranten liet zien in de Grote Recreatiezaal, toonden diverse dames en heren zich geïnteresseerd. 'Waar kan je die krijgen?'
En zo was hij op het idee van de Gratisman gekomen. iedere ochtend ging hij tien exemplaren van de Metro en tien van de Spits halen en bracht die langs de deuren van zijn etage.
Zijn klanten waren erg tevreden, temeer daar ze alle tien het abonnement op hun oude krant hadden opgezegd. Door meneer Bovenkerks service spaarden ze honderden guldens per jaar!

In de Grote Recreatiezaal was meneer Bovenkerk in korte tijd erg populair geworden en menigeen trakteerde hem op een extra stroopwafel bij de koffie van elf uur.

8.10.01


Leuk?

De New York Post-cover van vandaag.

NYPOST.COM Home


Oplossing

Als 'het oosten' hier mee volzit,
hebben we geen kind meer aan ze.

Het Nieuwe Mecca

Eerst bommen, dan blikken

Herinneringen heb je vanaf je derde, dus vanaf je vijfde, zesde moeten betrouwbare beelden naar boven te halen zijn.

Hij zit bij zijn moeder op schoot, middenin de nacht, op een ongebruikelijke plaats: in de kelderkast onder de trap. Moeder zingt liedjes, maar kan het geluid van de knallen niet overstemmen. Ontploffingen, geratel. Vele nachten hebben ze zo gezeten.
Jaren later kent hij de feiten: de Engelsen en Amerikanen - de Goeden dus - bombarderen startplaatsen van V2-raketten in het bos, niet ver van huis. Hij is vaker wakker geworden van de knallen, die de raketten maken als ze worden afgeschoten naar Engeland.

Aan de hand van vader en moeder gaat hij een keer kijken op een plein aan de overkant van de Laan van Meerdervoort. Een huis is helemaal kapot omdat er een bom op is gevallen. Je kunt van buiten de trap zien lopen naar de eerste etage. Puin, wapperende gordijnen.

Op een dag zijn ze op visite bij tante Do in Voorburg. Hij staat voor het raam en ziet zwarte rookwolken opstijgen boven de bomen. Een lange rij mensen trekt voorbij, wagens ertussen, met hoog opgestapelde stoelen en zakken.
Later ingevuld: de Engelsen hebben bij vergissing een woonwijk gebombardeerd, er vallen honderden doden.

Als je zes bent, is het verwarrend: wij worden gebombardeerd door de Goeden, die bommen zijn niet voor ons bestemd, maar voor de Slechten.

Dan is er de dag die duidelijkheid brengt: de Goeden vliegen heel laag over en gooien blikken met eten af. De Slechten doen niets terug. Vanaf het balkon kan je zwaaien naar de goede piloten.

Als je tien van die hoge metalen blikken met touw aan elkaar bond, kreeg je een vlot, waarop je met z'n vieren kon varen in de sloot van de Händellaan.